Zde naleznete věty , které na vás mohou nějak zapůsobit

Budu si brát nevěřícího .

8. 9. 2019 19:19
Rubrika: Myšlenka na den

Ahoj !

Tento článek vůbec nesouvisí s tématem tohoto blogu. 

   Za několik dní (asi 14 dní ) se budu vdávat v kostele , vše máme zařízené ,ale budoucí manžel není věřící . 

Do nového života v manželství dostávám ,,bojový úkol ". Většina z vás asi tuší co to je . Pro ty co neví , tak je to co nejvíc působit na budoucího manžela tak a by i on poznal milost Boží .Už teď se modlím za něho i za nás . Je to velká zodpovědnost a práce. Ale co už.Můj nastávající je skvělý chlap . Lepšího si snad nedokážu představit. Je Ochotný, pracovitý, tolerantní, umí naslouchat , vidím v něm a mám v něm podporu. Má plány do budoucna , už od prvního rande se mnou počítal až do smrti . Hlavní je to , že je neskutečně oddaný a milující . Když se mu podívám do očí , vidím tu lásku jak křičí .

   Jen nevěří v Boha . Což je škoda . Ale není to nic, s čím by se nedalo něco udělat .

 

 

Ptáte se proč jsem si nenašla věřícího ? Odpověď je jednoduchá. Věřila jsem Bohu, že mi do cesty pošle toho ,,Pravého." Který pro mne bude nejlepší . Ano, hledala jsem věřícího , chodila na různá spolča , jezdila na akce . Ale zrada od ,,věřících " kluků (píšu schválně uvozovky), protože si myslím, že tak jak se zachovali kluci, kteří o sobě tvrdí , že jsou věřící a udělají úplný opak pro mě má pak jistý otazník, zda vůbec ví , jak se věřící člověk má chovat . Mě  potvrdila pravdu tu, že budu raději sama než s takovým .Nevěřící kluk s vámi aspoň jedná na rovinu . Řekne co od Vás chce . Nebo když neřekne ,,aspoň" neví, že hřeší . Ale kdežto věřící kluk  s vámi hraje nečestnou hru a ví, že  někomu ubližuje a dopouští se hříchu, tak mě  to načisto odvrátilo od takových rádoby věřících .

   A proto mám nevěřícího. Na víc v dnešní době jak věřící tak nevěřící  kluk čeká až se o něj holky poperou a která nabídne víc tu si vybere. Což je hnus . Kluci už nebojují o lásku milované a raději budou s tou , která nabídne největší cenu a to ona sama . 

Což ten můj nastávající ,, ulovil " mě a ne já jeho . A tak by to mělo být . Pak si holek nikdo nebude vážit a holky samy sebe taky ne . Kluci , jste lovci ! Lovte a nečekejte až k vám přijde sama, jinak o ní přijdete ! A Holky nelovte ! Jinak si zlámete srdce a nic z toho nebude . Holky mají hlídat oheň a kluci lovit ;) .

 

Zobrazeno 9796×

Komentáře

jk-s

Tak ať vám to spolu klape :-)

JanValtr

Věřící kluci bývají v raném mládí drženi zkrátka, takže pak ve starším mládí mívají někdy tendenci "to dohnat", a někteří se pak chovají jak utržení ze řetězu. Věřící holky někdy též.
Možná není Tvým úkolem manžela obrátit na víru. Máme za sebou dlouhou etapu církve prorodinné, proreprodukční, edukační (pedagogické, indoktrinační). Katolicismus se udržoval tak, že dva katolíci se vzali, měli hodně dětí, z nichž většina zůstala i v dospělosti katolíky.... Ještě Jan Pavel II. choval tuto ideu - proto také ta nenávist k antikoncepci (byť neabortivní). KŘESŤANSTVÍ JSME NEŠÍŘILI EVANGELIZACÍ, ALE SOULOŽENÍM, ROZENÍM A PŘIHLAŠOVÁNÍM DO HODIN NÁBOŽENSTVÍ. EVANGELIZOVAT JSME DÍKY TOMU ZAPOMNĚLI. NEVÍME, JAK SE S NEVĚŘÍCÍMI VŮBEC O VÍŘE BAVIT.
[pokračování....]

JanValtr

... A v důsledku toho, že nejsme schopni víru předat cizím, jsme ztratili i schopnost předat ji vlastním dětem. Ze tří dětí zůstane praktikovat jedno. Takže přestože se někteří z nás - slovy papeže (za něž se, pravda, omluvil) - množí jako králíci, přesto věřících ubývá.
A tu je možná veliký úkol smíšených rodin - hlavně věřícího partnera -, totiž aby z nich vzešly děti, které budou po věřícím partnerovi věřící, ale zároveň budou schopny komunikace o víře s nevěřícím rodičem - později s jinými dospělými. Možná až vaše děti dokáží ukázat Tvému manželovi na stará kolena poklad víry, a třeba ho dokáží předat i dalším lidem - budou schopny evangelizovat.

Přeji vám krásné manželství plné lásky, protože Bůh je láska, a kdo nemiluje, Boha nepoznal.
https://www.youtube.com/watch?v=V2J98LDgHX

JiKu

Podle mě jsou "předání víry", "udržení stavu" a "ztráta víry" v této situaci přibližně stejně pravděpodobné.

Co se týče evangelizace, po celou dobu své existence jí chápala katolická církev (a myslím, že oprávněně) jako otázku "jaký je Bůh", případně "který z bohů je ten pravý". V tom má tradici a zkušenosti.

V otázce střetu a ateismem či laxním něcismem je zcela bezradná. Zejména pak od doby, kdy se ujalo paradigma existenciálního zážitku Boží jsoucnosti. Pokud se nedostavuje, jsou katoličtí existencialisté zcela bezradní. Navíc stavění na takovém zážitku vyžaduje absenci kritického myšlení, která stále pro nezanedbatelné procento lidí nenastává.

medofil

Já bych si nevěřícího kluka nevzal.

JiKu

Ani byste se neregistroval?

prig

Přemýšlím, jak napsat něco shovívavého.

deFlegmatique

@prig tak teď už těžko. :-)

Autorce článku přeji, aby nemusela své volby v budoucnu litovat. Což ale přeji všem, kteří vstupují do manželství, protože to je náročné a zásadní životní rozhodnutí.

A k tomu bojovému úkolu: hodně a dobře o jeho plnění uvažujte, než budete cokoli podnikat, aby vaše snaha nebyla kontraproduktivní.

HelenaH

trochu doplním @Jiku-existuje střet "nás" nejen s ateismem nebo laxním něcismem. Já vnímám jako další nebezpečí "náš slang"....kterému ti zvenčí nerozumí-nemohou rozumět. Vysvětli nevěřícímu člověku pojem "katolický existencialista". Když slyším (čtu) od nevěřícího člověka-"v Boha nevěřím, ale zažít tichou chvíli v kostele je nade vše"-přišla mi taková zpráva minulý týden přes messanger od známé....je ta moje známá "existencialistka"? Má taková nakročeno na to uvěřit, předpokládáš, že jí chybí kritické myšlení?

evulka

Gratulujem a drzim palce. Len si teda s dovolenim nemyslim, ze hlavnym "bojovym ukolem" manzelstva by mala byt akakolvek snaha toho druheho zmenit, aj ked v takomto bohulibom sposobe (ono da dost prace uz len prijimat ho takeho, aky je, takze frustracia z eventualne neprebiehajucej zmeny "k lepsiemu" tomu asi uplne neprida).

JiKu

Má poznámka o katolických existencialistech nesměřovala k nevěřícím (ostatně takový sigis to ví velmi dobře), ale ke katolickým existencialistům. Obecně to, co píšu na signály, není určeno pro nevěřící.

K té tvé známé:
Ne, to existencialistka není.
Nakročeno nemá.
O jejím kritickém myšlení její výrok nic nevypovídá. A pokud nevypovídá, nic nepředpokládám.

Hippy

Přeji vám oběma jen to nejlepší. Doufám, že vám to vyjde. Jen na okraj - po 11 letech manželství mohu říci, že manželství je náročné samo o sobě. Vy to budete mít o to náročnější, že manžel je "nevěřící". Ono se to zpočátku možná nezdá jako zásadní problém, ale brzy zjistíte, že může být. Zvláště pokud Vy se do víry budete chtít pořádně opřít a on (byť sebetolerantnější) to nebude chápat a vidět tak jako Vy...

medofil

Provdat se za nevěřícího je pěkná kravina, která však značně bledne ve srovnání s nadějí na jakoukoliv pozitivní změnu osobnosti, zvyků, názorů a preferencí budoucího manžela. Jsem přesvědčen, že děláte životní chybu, které budete později hořce litovat.
Alespoň si tedy pořádně užijte svatební veselí, líbánky, svatební cestu a všechno to hezké, co svatba přináší!

prig

Netřeba strašit... Máme tu řidičku, která má špatné zkušenosti s michellinkama, ale má dobré zkušenosti s gumama z Číny (obal hlásá doživotní záruku). Věří, že jí tyhle gumy přinesou štěstí. Mohou a nemusí. Třeba bude mít štěstí na počasí (opravdu si nebere jen hvězdu růžových brýlí; máme tu taky Boží milost...). Nebo bude jezdit opatrně (křesťanství s kompromisy...). Kdo ví...

medofil

Ano, též intimní soužití může představovat problém, když už tedy mluvíme o těch gumách.

JiKu

Nemám žádné podrobné informace, ale to jsou fakt katoličtí hoši takoví proutníci?

medofil

Už slyším ty jejich řeči:
— „Tak co, jaký je to Tvoje nový kloudový úložiště?“
— „Ále, ze začátku dobrý, ale pak chtěli, abych se upsal nastálo - a to já zas teda ne.“
— „A jak to teď teda řešíš?“
— „Svépomocí.“

dromedar

"katoličtí hoši"

"hoch" je tak 10-15/16 let, ne?

JiKu

Kdo chce porozumět, porozumí.

Já si snad ve svém věku mohu nazvat hochem i potenciální nehodné nápadníky BarušBarunky, ne?

jk-s

Kdo by to byl kdy řekl, že z našeho @JiKu bude nakonec relativista :-)

JiKu

No vidíte, jak KJ rozumí cizím slovům :-)

Petr Steinbauer (PetrST)

Být já autorkou, tak si neberu za bojový úkol dělat z nevěřícího kluka, který je tak strašně fajn, kluka věřícího, protože pak by už být fajn nemusel.

cink2

Mám zkušenost, že víra je opravdu dar, nežli něčí úsilí... ale modlitbou, myslím, nic nepokazíš.
Z vlastního pohledu jsem za věřícího manžela NESMÍRNĚ vděčná. Ulehčuje to v manželství opravdu mnohé... Ale pokud je Tvůj nastávající "tříben" modlitbou a snahou upřímného rozpoznávání Boží vůle pro Tvůj život, tak netřeba strachu. Bůh někdy dělá různé věci navzdory "katolickému" chápání :-)

Tofl

"Přeprogramovávat" nevěřícího na věřícího je "error".
Víra je věc přirozená a člověk k ní musí postupně dorůst a zrát.
Je to podobné jako s vínem :-)

Jakmile člověk někoho do něčeho nutí nebo "převychovává" tak je to špatně a často to končí úplně jinak než chceme.
Proto je lepší nikoho "nepřevychovávat" a žít prostě tak, aby jsi byla vzorem pro toho druhého. Když děláme věci přirozeně, tak to druzí lépe přijímají.

kacarovi3

Ano, člověk prolije moře slz před Bohem ale láska a porozumění v manželství to vše vyrovná. Nebál bych se takového soužití.

medofil

@kacarov13: Radíte z vlastní zkušenosti šťastně ženatého?

slachmánek

No, znám případ, kdy holka svého budoucího k Bohu přivedla, ale to ještě předtím než se vzali (byl jsem jim za svědka); a znám řadu případů, kdy si holka vzala neveřícího, nebo snažícího se (tvářil se kvůli ní jako věřící) a je to neskutečnej boj bez možnosti respitní péče :-(
Podle mě je do svatby značná motivace něco změnit, ale pak už je to neskutečně náročný.

slachmánek

Za mě osobně - radši zůstanu sám, než si vzít neveřící... ale asi je to otázka priorit...

spitfire

Jste první youtuber(ka) na Signálech, co jsem stačil zaregistrovat. Od redakce a vedení Signálů byste měla dostat mobil, tablet a nějaký výlet. Z vaší strany se pak očekává, že si zařídíte na svém kanálu na youtube content s názvem: Bože, vzala jsem si ateistu. Sem tam zařadíte kecací video, někdy něco z terénu pro oživení. Pak do toho klidně prdněte tour room, nějaký haul a podobně, však víte co máte dělat. A samozřejmě by bylo dobré a prospěšné začít první video svatebním dnem, tohle by vás mohlo dostat do trendů.
JUST DO IT

Petr Steinbauer (PetrST)

@slachmánek: "Za mě osobně - radši zůstanu sám, než si vzít neveřící..."

To je naprosto do očí bijící monopol!

kacarovi3

Petře, také jsem to zvažoval, když jsem měl před svatbou s nevěřící ženou. Je to otázka života. Žít s tím, koho mám rád a s ním vychovávat děti, nebo místo života stále čekat na tu pravou Katoličku a plné prožívání života odmítnout? Žít nebo stále čekat? Má kamarádka se také zamilovala do nevěřícího právníka. 10 let s ním žije štastně, mají tři kluky. Daroval jí z lásky Svátost manželství a ona ho miluje takový, jaký je. Prožívala před Bohem mnohé hodiny nejistot i lítostí. Její celá rodina byla nevěřící, jeho také a ona byla v rodině osamělým ostrůvkem víry. Stejně i já. Má pocházím s věřící rodiny ale rodiče, i když se snažili, nedokázali předávat víru. Až v dospělosti jsem poznal kněze, který tento dar měl a já díky Božímu doteku a s jeho výukou víry jsem dostal dar živé víry. Pavel.

dromedar

@kacarovi3 "Má kamarádka ... nevěřícího právníka. ... Daroval jí z lásky Svátost manželství"

Jen pro pořádek: manželství (byť církevně uzavřené) pokřtěného s nepokřtěným není svátost.

Petr Steinbauer (PetrST)

@drome: Takže ti tři kluci, o nichž Pavel psal, mohou volat: "Ano, zrodil jsem se v nepravosti, v hříchu mě počala matka!"

HelenaH

😁Petře já z tebe nebudu...

dromedar

@PetrST Nevím, jestli nekazím vtip, ale ten verš ze žalmu 51 nemá s ne/svátostností manželství vůbec nic společného. To je spíš starozákonní předzpěv k nauce o dědičném hříchu.

A to, že dané manželství není svátostné, nijak nezpochybňuje jeho legitimitu a důstojnost.

Petr Steinbauer (PetrST)

@drome: Ale mám dojem, že dokonce život v nesvátostném manželství je dle kancionálového zpovědního zrcadla hříšné počínání. Ještě si to ověřím ;-)

Petr Steinbauer (PetrST)

Tak jsem se mýlil je tam jenom sňatek uzavřený před církví, takže to bude u autorky za chvilku "fixed".

Honzi001

Já jsem se taky zmýlil i u věřících lidí, kteří chodí každý den do kostela. Jsem svobodný, ale jsem rád, že nežiji s takovýma rádoby věřícími lidmi. Není na tom nic špatného, když se holka vdává za nevěřícího kluka, který je upřímný. Přeji vám oběma mnoho štěstí a krásných chvil na cestě vaším společným životem :-).

Pavel_Jan

Tak ať se vám daří dobře. Bojovým úkolem by ale spíš mohlo být uchovat si katolickou víru.
Dobrý komentář je od uživatele Tofl.

Hippy

Já vám nevím, ale jak to čtu - ať se dotyčná slečně ještě nakonec vůbec vdá :D:D

Petr Steinbauer (PetrST)

@Hippy: "ať se dotyčná slečně ještě nakonec vdá"

Přemýšlím, jakou hlášku k tomu...

Jestli tvůj kluk nikdy nesnědl srdce válečníka, kterého zabil v boji, tak to není tvůj kluk, ale tvoje holka :D :D :D

[sorry za ten černej humor]

MartinSainttowski

udelala jste to nejlepsi co jste mohla a hlavne je to od srdce :-) to je božské...nic jineho

medofil

Přesně. Kdybyste tento článek nenapsala, nevěděli bychom do jaké propasti se řítíte a nemohli bychom přispět radou a pomocí.

Fifi

Brát si někoho s přímým úmyslem, že ho změním (navíc v tak zcela zásadní věci, jakou je víra), je strašně naivní. Strašně. Navíc, beru-li si někoho s podmínkou (zde se skrytým plánem, že se tento změní), jedná se podle mě přímo o modelovou situaci, kdy manželství ani nevznikne, respektive bude od začátku neplatné. V okamžiku uzavírání totiž Vaše "Odevzdávám se Ti a přijimám Tě" nebude pravdivé. Pozor na to!
PS: Můj manžel je taky nevěřící, mimochodem.

Petr Steinbauer (PetrST)

Každopádně si myslím, že je třeba obdivovat nevěřící chlapy, kteří se dobrovolně oženi s katoličkou.
Mnoho medoviny pro bojovníky ve Valhalle

Fifi

Souhlas, obdiv jim rozhodně náleží. :-)

spitfire

[sorry za ten černej humor]
Spíš hezká podpora gender ideologie.

MartinM

teď máme na facebookové seznamce pro katolíky tento inzerát od paní Michaely: Byli jsme sezdaní v kostele. Manžel nevěřící, já ano. Manžel podal žádost o rozvod po 13 letech. Najde se i tak muž pro rozvedenou 43 letou hodnou zdravotní sestřičku? Tři děti, jsem pečující typ
----- snad budeš mít více štěstí, slečno. pomodlím se za vás.

spitfire

Pokud je Praha a okolí a dvě z těch tří dětí jsou už dospělé.
ZN:Potřebuji péči zdravotní sestřičky jelikož (chronicky) umírám na lásku.

evulka

@marmik Jojo, problemy a rozvody vo vztahoch dvoch krestanov totiz neexistuju 🙄 Fakt jako, radsej uplneho idiota, ale hlavne - hlavne! - katolika. (vysvetlivky - nemyslim to vazne)

JiKu

Boží příkaz je "ploďte a množte se", a ne "žeňte a vdávejte se".
To je jen takový bonus, když se to podaří.

Volbu partnera buď provede někdo moudrý moudře - v dějinách spíše rodiče, dnes vztahy začínající dlouholetou známostí, která teprve později přeroste v partnerství, nebo ji provede někdo nemoudrý (zamilovaný či jinak zblblý) nemoudře, a pak to časem ztroskotá.

Zamilovanost je prostě takový Boží plán B, aby se lidé množili a naplnili zemi. Když to nejde jinak, dostanou přes oči pásku zamilovanosti a vono to půjde.

Petr Steinbauer (PetrST)

@evulka: Církev chlapy vykleštila a katoličkám zbývají jen dvě věci: buď si vzít pořádného, avšak nevěřícího chlapa, nebo se smířit se suchým katolickým manželstvím (vysvětlivky - je to sarkasmus)

evulka

@PetrST Predpokladam, ze moj prispevok nevyznel tak, ze vsetci katolicki chlapi su idioti, ze ne? B-)

Petr Steinbauer (PetrST)

@evulka: Spíš to vyznělo tak, že jejich katolictví je jediné, co jim zajistí babu :D

JiKu

@evulka: Jsou formováni tak, aby se idioty stali.
Ovšem ne u všech se to církvi (zde myslím zejména její lidskou stránku) zcela podaří.

Kdybych to měl s trochou nadsázky shrnout, katolický mladý muž má při standardní formaci jen 3 možnosti, čím se stát:
1) zženštilým idiotem
2) pokrytcem
3) rebelem.

evulka

@PertST Citam si to po sebe uz tretikrat, ale toto tam fakt nevidim :-D Nevadi, asi jazykova bariera :-)))

Fifi

@JiKu: Přičemž oženění hodní jsou jedině c, rebelové, a těch je dost málo, myslím. Zajímavým faktem je, že na katoličky žádná podobná formace většinou nepůsobí. Bývají to holky jako lusk. :-)

spitfire

Fifi: fatální chyba, b) je správně.

deFlegmatique

Jestli můžu pisatelce článku poradit , tak bych prosil o jedno : nepište mezery před interpunkčními znaménky , nebudete za nedovzdělanou . : - )

Petr Steinbauer (PetrST)

@evulka: Nechtěl jsem říct na plnou hubu, ale jo, vyznělo to tak, že všichni katolíci jsou idioti :D

Petr Steinbauer (PetrST)

@JiKu: Variantu 1 chápu, chtěl Vás poprosit o rozvedení 2 a 3. Mám totiž takový dojem, že pokrytci se mohou považovat za rebely a naopak.

evulka

@PetrST Mno, tak to vyznelo inac, co uz. Tak este raz a mozno lepsie - nie kazdy katolik/krestan je taka vyhra, aby bolo vhodnejsie vstupovat s nim do manzelstva radsej ako s neveriacim clovekom. Pretozeeee brat ako zaruku stastneho a spokojneho manzelstva len to, ze su obidvaja rovnakeho vierovyznania, mi pride kapanek obmedzene, vobec sa tam nepocita s moznostou, ze ten neveriaci moze byt ovela lepsi clovek a manzel (a k dotycnej sa hodit viac) ako niekto, koho devizou je len to, ze je katolik.

(a samozrejme nemusi, rozhodne tym nemyslim, ze vsetci ateisti su super a katolici hrozni, v obidvoch taboroch sa najdu obidve skupiny vhodnosti :-))

Petr Steinbauer (PetrST)

@evulka: Souhlasím. Kolikrát se taky setkávám s tím, že nevěřící manželé se ke svým manželkám chovají lépe, než věřící.

jsuc

Jeden by až řekl, že celé to křesťanství je pro život na překážku.

JiKu

poprosit o rozvedení 2 a 3.

O pokrytcích píše autorka článku, ti, co se tváří katolicky, ale jejich první snahou je dostat holku do postele.

Další možnost je rytířský ideál, ale kdo chce být rytířem, musí se dnes stát rebelem, protože v Církvi se rytířský ideál nepěstuje. Což je možná dobře, protože chybí králové. A rytíř, když nemá svého krále, stane se z něj neřízená střela.

JiKu

@jsuc: Dodal bych "ve své dnešní podobě".

Na jedné straně říká "jděte do toho, nebojte se, vyjděte ze sebe, nic se vám nemůže stát, a kdyby se stalo, je lepší ztroskotat, než se nepokusit".

A když to někdo udělá a ztroskotá, tak se na něj buď vyprdne, nebo mu začne foukat na bolístku.

slu-nicko

On ten život s nevěřícím manželem nemusí být v reálu až taková sranda. Fakt ne.

HelenaH

☺mimochidem-i JiKu byl kdysi katolicky formovaným mladým mužem. A je ženatý...

HelenaH

MimochOdem😁

JiKu

A myslíš, že jsem zženštilý idiot, pokrytec, nebo rebel?

deFlegmatique

@JiKu vše je dnes relativní.

spitfire

...to je tak Petersonovské...

spitfire

"vše je dnes relativní"

Jak se vám tam dostalo to vše?

HelenaH

:-) to si nechám pro sebe....

HelenaH

přemýšlím, proti komu rebeluje ten dnes formovaný "rebel"...? Tuším, který z rebelů by byl sympatický Tobě. Znám dost rebelů, kteří by Ti nebyli sympatičtí ani trochu :-)

vasekpetru

@Baruš: „Má plány do budoucna, už od prvního rande se mnou počítal až do smrti.“ - Moc vám fandím, aby to nebyly růžové brýle, snad víte co děláte.
Zajímalo by mě taky, na jakém vzorku věřících kluků jste udělala takový generalizují závěr.

spitfire

Koukám do katalogu a už to tam visí, 2019 český překlad Petersonovské 12ctky.


Dá si někdo Humra?

vasekpetru

Na PetroviST? :D

Petr Steinbauer (PetrST)

@vasekpetru: Kdyby se autorka snažila dělat závěr na mě, byla by zmatená. První by mě považovala za fajn nevěřícího kluka, pak by se divila, že jsem katolík silně militantně založený a s vlasteneckým cítěním. Rozhodně by se divila, jak mohu preferovat násilí, byť obranné, když jsem katolík. Možná by moc nechápala to, že potřeby druhých mají vyšší prioritu, než moje vlastní a že velmi vážně beru věci, za které nesu zodpovědnost.

Takže si troufám odhadovat, že by s takovou autorka buď skončila v klášteře nebo mimo církev.

RomanS

Ještě horší než když si věřící katolička vezme nevěřícího, je, když si věřící katolík vezme nevěřící. Žena totiž má blíž k dětem. Může je vírou formovat přesto, že nevěřící muž je proti. Naopak to nelze. Pokud se tedy žena, vydávající se za bez/jinověrce, ztotožní s cestou ke svatosti ala sv. Monika, buď si. Ví ale někdo o opačném vzoru - mužském světci tohoto typu? Já ne.

JiKu

Kdybych dělal matematický model, tak bych to popsal takhle:
Věřící matka předá dětem 50% své víry, věřící otec 5%. (Dohromady méně než 100%, protože nikdy nepředají CELOU).

Tedy pokud stačí k jakémus takémus věření víra velká řekněme 10, tak matka musí mít víru alespoň 20, kdežto otec by musel mít víru 200.

JiKu

katoličky ... bývají holky jako lusk. :-)

Souhlasím. Zejména pokud jde o dovednost kritického myšlení se lusku velmi podobávají.

slachmánek

No, sice nejsem katolík, ale před pár lety se u nás otevřelo téma "růžová církev"; a mám moc rád knihu Již nikdy více milý křesťanský chlapec
https://stado-opic.signaly.cz/1005/jiz-nikdy-vice-mily

HelenaH

Barunka se chystá vstoupit do takovéhoto manželství a má jasno-já to co píše čtu: než věřícího kluka jaké jsem mohla poznat (tj. rádoby věřící:-), radši pořádného chlapa, který si mě ulovil. Moc Vám přeji ať prožijete krásný a požehnaný manželský život. Ať ten kdo Vás ulovil je hlavně fér,věrný,trpělivý,ať s Vámi (a Vy s ním) dokážete nést všechno dobré i zlé až do smrti. Když o tu pomoc Shůry k tomu všemu upřímně v modlitbě prosí oba, je to fajn. Takhle Boha budete muset prosit sama.

psycho-kat

Měla jsem vztah s katolíkem (charismatikem), co mě nutil k sexuálnímu životu. Měla jsem vztah s bezvěrcem, který se mnou bez sexu čekal 2 roky (a s bojem v oblasti toho dalšího kolem). Rozhodně pro mě byl víc chlapem a oporou ten druhý "bez Krista". Ale pokud to s Pánem Bohem myslíš fakt vážně a potřebuješ, aby Tě Tvůj chlap "vedl" k Pánu Ježíši, aby Tě podržel i v modlitbě, když budeš mít vlastní sračky, aby s Tebou žil manželskou sexuální katolickou morálku .. tak tam bude zoufalá mezera a díra. Nehledě na to předávání víry dětem - nemyslím, jako že je bude vozit na nábožko, v neděli do kostela etc. Ale skutečný "vzor" víry, boje o ososbní svatost etc. to prostě nevěřící manžel nedá. Ať Vám Pán Bůh dá na přímluvu Neposkvrněné všechny milosti potřebné ke spáse Vašich duší a svatému životu

jk-s

Určitě bude nutné přinejmenším počítat s dětskými udivenými otázkami, proč tatínek nechodí přijímat Pána, proč není pokřtěný, jestli se po smrti určitě celá rodina shledá a podobně.

Petr Steinbauer (PetrST)

@jk-s: Šak je to jenom dokud je smrt nerozdělí. Po smrti od nich bude mít pokoj :D

jk-s

Jenže děti (a nejen ony) se tím trápit mohou.

Petr Steinbauer (PetrST)

@jk-s: Děti se otřepou až se setkají se světem bez Boha

slachmánek

Spíš bych řekl, že Boží milost to zvládne přikrýt, protože to nikdy není a (tady na zemi) nebude dokonalé! Moje maminka se za nás hodně modlila a to bylo to nejúžasnější, co pro nás mohla udělat.

slachmánek

Znám rodinu, kde je maminka nevěřící a jejich dvě dcery to hodně řeší a maminka je z toho úplně hotová, že děti se modlí aby nešla do pekla... rozhodně to není snadný a když se k tomu přidá krize, tak bez modlitební podpory přátel to (podle mě) nemůže vydržet.

Hippy

RomanS - o takovém světci nevím. Ale min. u nás ve farnosti máme kluka, který má nevěřící holku a dvě děti. Funguje jim to, ale on ministruje, vodí děcka do kostela atd. Ale jsou to malé děti, otázkou je, co bude, až budou starší a zda maminka bude celý život tolerantní.

RomanS

Když se (ta žena) nejšprajcne, bude to fungovat (děti budou chodit s tátou bez problému do kostela). Jenže víra se dětem předává jako vzduch, každodenní samozřejmostí, nikoli jenom nedělní mší. Tu samozřejmost musí žít rodiče spolu. Když jenom jeden (tím samozřejmost mizí), potom větší vliv má matka, menší otec. To je odkoukané z praxe.

Hippy

Ano, máte pravdu. Naprosto souhlasím. Ono je to těžké, když jeden chce vést k Bohu a druhý je bez zájmu...A matka bude mít k dítěti vždy blíž.

evulka

Na druhej strane, ani pri dvoch veriacich nie je zaruka, ze pri viere zostanu obidvaja cely zivot...

RomanS

Tím spíš, když je na to jen jeden, ne?

spitfire

"pak by se divila, že jsem katolík silně militantně založený"

"by se divila, jak mohu preferovat násilí, byť obranné"

Možná je ještě na to divení brzo, když není z cela jasné co ty tvrzení vyjadřují.

vasekpetru

@PetrSt: A jak si představuješ, že si holka představuje věřícího kluka? :)

JiKu

Jako věřící holku s penisem.

slu-nicko

@PetrSt: Přišla mi pozvánka - je to volně přístupné, možná by tě zajímalo :-)
https://intranet.mensa.cz/prihlaska/reg_akce.php?&id_a=10257

vasekpetru

@Jiku dekuji pane tiskovy mluvci.

JiKu

Mi nemáte co děkovat. Pokud bude chtít (pokud jsem se strefil), může PetrSt :-)

Petr Steinbauer (PetrST)

@slu-nicko: Díky za pozvánku, kdyby mi to vyšlo, tak bych si na to do Brna zajel :-) Jinak v Lešné u Valašského Meziříčí je střelnice, kde bývá jednou do roka den otevřených dveří, takže nejenom, že si různé typy střeliva prohlídneš, potěžkáš, osaháš zbraně (a samozřejmě i to povídání k tomu), ale taky si zastřílíš ;-)

Petr Steinbauer (PetrST)

@vasekpetru: @JiKu to explicitně shrnul. Ještě bych možná dodal, že ho má jenom na čůrání.

vasekpetru

A teď by to chtělo srovnat s realitou, jestli si to myslí i děvčata. :)

psycho-kat

Psycho-kat tedy není typickým příkladem věřícího devcete, ale věřícího kluka si představuje jako muže, co se beznadějně ocitl vyplivnut na tomto světě, cizince mezi vlastními, jež se každým úderem srdce stále víc "zasekává" mimo tento svět a nohama v něm ryje, někdy rozedřen, jindy utancován. Vždycky cizincem.

JiKu

jestli si to myslí i děvčata

Ale tak otázka nezněla. Otázka byla na PetraSt, co si myslí, jak si děvčata představují. :-)

PS: Psycho-kat opravdu není typický příklad věřícího děvčete :-)

spitfire

"Jako věřící holku s penisem."

Huh, shemale, to můžu.


Sluníčko: nebyl by nějaký skutečný kousek k mání (a nejenom na dívání)?


"ale taky si zastřílíš"
Do terče? A to je všechno? Náhražka.

vasekpetru

@Jiku. Po otazce na PetraST nasledovala otazka na devcata, jestli je jeho predstava o predstave spravna. A nikde jsem nepsal, ze maji psat typicka verici devcata, napsal jsem devcata.

psycho-kat

@JiKu znáte takového muze? Jo a měl by teda mít i velký sklony k tomu kalit. Ale tak jako, že bude zároveň milovat i rýnské mystiky i elektronickou hudbu a lehký drogy...

medofil


8+14=22, jenže to je neděle. Takže jestli jste měli dnes svatbu, tak blahopřeju a ať se nic z toho, co jsme vám předpovídali, nestane.

JiKu

Po otazce na PetraST nasledovala otazka na devcata, jestli je jeho predstava o predstave spravna.

Sorry, žádnou otázku na děvčata jsem nezaregistroval. Mohl byste jí zopakovat?

Hali

Holky mají hlídat oheň a kluci lovit. Autorce se omlouvám, ale silně mi poslední část článku připadá jen jako modernější verze pořekadla: Sedávej panenko v koutě, když budeš hodná najdou tě.

BarušBarunkaKloudová

Děkuji všem za komentáře .Jen chci říct , že na víru teď už manžela nějak netlačím. Jediný co můžu dělat je modlitba . A život podle Evangelia . Pro ty co jsem urazila , tím že jsem si dovolila vzít nevěřícího. ,,Nikdy neříkej nikdy ." Taky jsem říkala a odsuzovala :,, nikdy bych si nevzala nevěřící, raději sama .. nikdy bych nespala s mužem před svatbou..fuj hanba , nikdy bych...." Vždy to nikdy jsem dostala na zlatým podnosu s větou :,,Na tak se předveď , jsem zvědavý jak ty zvládneš " To se říká fuj měla by jsi se stydět ,, TO " bych nikdy neudělal(a) . Když nežiješ život druhých . Nesuď .Protože i ty sám na to jednou doplatíš .Vše co jsem odsoudila . Mé známé z internátní školy, obě věřící ,ale jedna otěhotněla před svatbou v 17, chtěla na potrat . Strašně jsem to odsoudila ....

BarušBarunkaKloudová

Strašně jsem to odsoudila . Jen doufám, že nikdy nebudou v situaci , kdysi budu muset vybrat ....Zatím vše co jsem odsoudila, tak jsem dostala jako když hodíš kamenem .Neprošla jsem ani jednou. ..Tak prosím neříkej : Nikdy neříkej Nikdy . "

psycho-kat

Vždy to nikdy jsem dostala na zlatým podnosu s větou :,,Na tak se předveď , jsem zvědavý jak ty zvládneš "

Chápu to správně, že Ti to "Pán Bůh dal" v podobě Tvého manžela, že se máš jako předvést, jestli si zvládneš vzít nevěřícího?

Není to trošku blbina? To jako když bych si nikdy nevzala muslima (to je taky jinověrec jako Tvůj manžel :)), že by mě Pán Bůh testoval?

Ale možná to jen špatně chápu.
Jaká byla svatba? A jaké jsi měla šaty? Hoď nám fotku :) GB!

medofil

@BarušBarunkaKaloudová: Jsem moc rád, že jste se rozhodla manžela nikam netlačit. To je velmi rozumné a jít prostě příkladem dokonce moudré.
Nezlobte se však, ale ten zbytek Vášeho posledního komentář, to jako fakt? Když odsoudím něčí zlý skutek, tak že ho udělám? Když odsoudím, že někdo ze vzteku nad kočičím hovínkem na rohožce rozdupe kotě, tak ze mi vbrzku vydělá kotě na na rohožku a já ho nejspíš taky rozdupu?
Jestli jsem to dobře pochopil a myslíte to vážně, tak opravdu nevím, co na to říct hezkého.

BarušBarunkaKloudová

Zřejmě jste to nepochopil. Reaguji na komentáře nikdy bych... Taky jsem odsuzovala lidi , kteří třeba byli věřící ,ale nežili tak . Ale odsuzovat se nemá, protože my nežijeme jejich životy . Bylo to myšleno tak. Jak jsem psala na konci posledního komentáře :,, Nikdy neříkej nikdy ." Protože nikdy nevíme , co se nám stane . Co nám Bůh postaví do cesty . A nemáme právo soudit lidi , když nežijeme jejich život . Protože nám pak může být naloženo stejně a sami uvidíme , že to rozhodování není vůbec lehké a můžeme taky zklamat ve zkoušce , stejně jako ten, kterého jsme odsuzovali .

BarušBarunkaKloudová

@psycho-kat Bylo to myšleno tak, že jsem odsoudila lidi , kteří podle mě konali špatně a pak jsem se dostala do stejné, či podobné situace a měla jsem si to vyzkoušet na vlastní kůži.A jak píšu na konci . ,, Nikdy neříkej nikdy . ".. Svatba byla krásná. Ale vše rychle uteklo . Fotky : https://www.instagram.com/beruskabaruska/

JiKu

jsem odsoudila lidi , kteří podle mě konali špatně a pak jsem se dostala do stejné, či podobné situace a měla jsem si to vyzkoušet na vlastní kůži.

Systémovým, řešením ovšem je "neodsuzovat lidi, ale jejich činy".

Jsou činy, které jsou vždycky špatné a nikdy bychom je dělat neměli.

Na tomto soudu nemění nic ani to, když se jich z vlastní blbosti či dopuštění Božího někdy dopustíme.

Jestli chcete pana manžela navnadit na křesťanství, zkuste začít od jedné základní křesťanské myšlenky, kterou ovšem naprostá většina křesťanu nepraktikuje a mnozí jí dokonce ani nechápou: Nenávidět hřích a milovat hříšníka.

Jestli to svedete a ani tohle s ním nehne, tak už nevím.

JiKu

Ale každý musí začít sám u sebe. Jsou lidé, které přemýšlejí takto: Kdyby mě miloval, tak by mu moje věčné popotahování nosem a věčné chození pozdě nevadilo. Vadí, ergo nemiluje.

To je přesné popření výše hlásané zásady.

Naopak, vadí to tím víc, čím víc miluji.

U cizího člověka chození pozdě a popotahování nosem nějak vydýchám. Ale u toho, kterého skutečně miluji, mě to neskutečně sere.

jk-s

Jen aby manžel nenamítl, že to je jako nenávidět zemětřesení a milovat Toho, kdo stvořil Zemi :-)

JiKu

Někde jsem četl, že nebýt tektoniky, život by na Zemi vyhynul už před stamiliony let.

jk-s

No a? To podle Vašeho názoru pro Něho má být polehčující okolnost?

medofil

Každý ví, že zemětřesení způsobil člověk zvým hříchem. Celé stvoření se otřásá odporem nad lidským nevděkem.

jk-s

Každý ví, že to nebyl Adam, kdo vymyslel a uskutečnil systém, v němž neposlušnost Adama vede k zemětřesením :-)

jk-s

p.s.
Bez kterých by prý život na zemi vyhynul už před stamiliony let, jak někde četl JiKu :-)

jk-s

Každopádně si myslím, že se Baruška s nevěřícím manželem nebude nudit :-)

medofil

jk-s: Není ta dialektika krásná?

jk-s

Jak napsal už sám Tomáš Halík ve své slavné rigorózní práci:

"Spojení moderních teoretických přístupů s marxistickou dialektikou, o něž se v této práci pokoušíme, považujeme za oboustranně obohacující. "

spitfire

Každý ví, že to nebyl Adam, kdo vymyslel a uskutečnil systém, v němž neposlušnost Adama vede k zemětřesením :-)

Podstatná otázka je, zda byl Adam komunista nebo nacista?

medofil

Mě by spíš zajímalo, jestli Adam věřil, že je něco nad ním, nad jeho ženou a nad Bohem, se kterým se pravděpodobně docela běžně potkával. Jestli byl spíše theistou, deistou, či rovnou atheistou.

jk-s

Adam viděl, že je nad ním, jeho ženou a Bohem nebeská klenba se dvěma velkými světly: s větším světlem, které vládlo ve dne, a s menším světlem, které vládlo v noci. Byly nad nimi i hvězdy, nicméně Adam, jeho žena i Bůh byli anonymními křesťany.

spitfire

Adam (respektive Eva) byl(a) komunista, ani jinak nemohl(a) v prostředí, v kterém žil(a).
Adama (respektive Evu) nezmátl had tím jak se mu(jí) snažil prezentovat (to jablko), ale ten nový vztah k tomu jablku. Adam (respektive Eva) ve skutečnosti neví, že překračuje nějaké nařízení, jelikož je poprvé postaven(a) před skutečnosti, kterou had popisuje. Adam respektive Eva není varován(a) před možností vztahu - vlastnictví.

jk-s

To se mi nějak nezdá, říkat takovému prvotnímu stavu nevědomé nevinnosti komunism. To už spíše had, nejzchytralejší ze vší polní zvěře mohl být vskutku uvědomělým komunistou, hlásajícím odstranění třídních rozdílů "budete jako ... ".

kacarovi3

Jsem druhý rok vdovcem a také věřím, že mi Bůh pošle dobrou ženu na cestu mého života. Tato víra mění mé zvyklosti a uvědomuji si, jak mi ji Bůh může do mého života přivést. V každé ženě, kterou pravidelně potkávám při ranní cestě do práce, vidím ženu, kterou mi Bůh posílá naproti a opakovaně. Nemohu si potom stěžovat, že mi Bůh nikoho neposílá. Stačí jen ženu v to ráno oslovit a domluvit se na něčem. Každé jsem vyšel vstříc, svěřil jim svou vizitku aby nepotkávali někoho cizího ale člověka se jménem, kterého každé ráno zdraví. Tu domluvu nechávám na nich. Která opravdu bude chtít, má možnost psát sms, email, prohlídnout si můj profil na Facebooku, fotky, základní informace a z nástěnky vše, čím žiji, co mě zajímá a s kým i o čem si píši. Může se stát, že bude nevěřící...

psycho-kat

@kacarovi3 tak to je dobrej úlet :D...

evulka

@kacarovi3 @psycho-kat To je vylozene dobyvanie zien, "tu mas na mna cislo a fejs, trochu si zastalkuj a ak budes chciet, ozvi sa mi" :-D

medofil

Náhodou, to mi přijde jako docela neotřelý způsob seznámení. Jen by to chtělo k vizitce dávat i rudou růži; ženy mají rády romantiku. A aby bylo pravděpodobnější, že je žena volná, stoupnout si před pohřební ústav.

spitfire

ženy mají rády romantiku

ženy mají rády svojí představu romantiky, která se s romantikou absolutně rozchází

spitfire

kacarovi3: jsem v tom dost nezkušenej, tak se jen z neznalosti zeptám: a nebylo by třeba efektivnější to nakoukání do materiálů, které přiznejme se šustí 0a1 přeskočit a rovnou zkusit znásilnění, že jako by to bylo víc 3D o tom druhém...(samozřejmě růže sebou).

spitfire

jk-s: no právě jestli to nakonec to co nazýváte (prvotnímu stavu nevědomé nevinnosti) není jediným rajónem bytí pro komunismus?

To co nás zajímá je komunismus a jeho vztahy k vlastnictví a to, že Adam a Eva o tom věděli total shit. Vy jste přišel pouze z teorií, která tvrdí (předpokládá), že vede ke komunismu. A to není to samé.
Had by sice mohl být uvědomělým komunistou, ale i ti žijí v nějakém prostředí, podobně jako Urza je uvědomělým anarcho-kapitalistou.
Hada bych do toho netahal on je jen symbolikou toho u-vědomění si (že byli nazí). Jablko (fíky, a jiné ovoce a jeho konzumace) je jenom McGuffin.

medofil

A nebo to zkusit jako Don Giovanni:
https://www.youtube.com/watch?v=iJnJjpMdT3Y

kacarovi3

Jsem jazykově omezen a nezvládám pochopit to dění v opeře.

medofil

Ukecá ji a ona mu dá na vlastní svatbě s jiným.

kacarovi3

Co mu dá?

Petr Steinbauer (PetrST)

Našel jsem k tématu ;)

Tak si jedna katolička namluvila luterána, ale když ho přivedla domů, tak nepochodila. Když odešel, tak jí řekli: „Tak a teď koukej: buď z něho uděláš katolíka, anebo nic.“ Ona nevěděla, co dělat, a tak ho začala přesvědčovat. A oni se za týden ptají: „Tak co? Už je katolík?“ „Ještě ne, ještě ne.“ „Tak běžte třeba za knězem.“ Tak šli za knězem a po týdnu se jí ptají: „Tak co? Už je katolík?“ „No, není, není.“ „Tak dej mu nějaké knížky nebo něco.“ Tak ona tam nasbírala nějakou katolickou literaturu, katechismus a dala mu to. Po týdnu se jí ptají: „Tak co? Už je katolík?“ Ona tak smutně říká: „Jo, už je.“ „Tak to je úžasné, ne?“ „No jo, jenomže on chce jít na kněze.“

Zobrazit 151 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková